”Förhoppning 2020 - Arbetsmiljöattityder 2019”

Decenniets första krönika

”Förhoppning 2020 - Arbetsmiljöattityder 2019”

Inför årets/decenniets första krönika drabbas jag av det som kan betecknas som ”lätt skrivkramp”. Vad kan vara intressant att skriva om? Kan en tidig morgonpromenad vara ett sätt att få igång kreativiteten? Nej, det blir till att vänta ett tag. I januari är tidig morgon kolsvart mörk och dessutom är det just nu extremt halkigt här i Siknäs. Här har jag tillbringat nära två veckor med stor familj för att fira födelsedag och nyår. Väldigt trevligt men nu närmar sig raskt rutiner och normala arbetsdagar.

Så istället för promenad blir det en vandring ”på nätet”. Hamnar till slut på www.av.se, dvs Arbetsmiljöverkets hemsida. Jag vill väl inte påstå att besök här alltid ger upphov till kreativitet. Men här hittar jag som första artikel bland Nyheter ”Arbetsmiljöattityder 2019”. Läs gärna den!

Arbetsmiljöverket har låtit SCB undersöka svenska folkets inställning till arbetsmiljön. Man tolkar som positivt att många och speciellt yngre kvinnor gärna vill engagera sig i arbetsmiljöarbetet. Det låter ju väldigt positivt och bra. Men är det så i det verkliga arbetet?

En normal arbetsvecka träffar jag uppemot hundra deltagare. Jag tar alltid upp frågan om hur många som är eller tänkt bli skyddsombud. Det är inte många. Jag vill på intet sätt ifrågasätta Arbetsmiljöverkets undersökning. Många är säkert engagerade i arbetsmiljön men problemet som nu borde diskuteras är hur vi kanaliserar detta på ett bättre sätt!

Enligt faktarutan som publiceras i samband med attitydundersökningen har vi nära 100 000 olyckor varje år i Sverige. En tredjedel av dessa leder till sjukfrånvaro och varje vecka dör det fortfarande en människa i veckan. Drygt! Till detta kommer arbetssjukdomar och det växande problemet med den psykosociala arbetsmiljön. Kommande vår har vi i fyra år levt med den av många efterlängtade föreskriften om ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”. Har den minskat stressen på arbetsplatserna? Har den bidragit till att skapa ett mänskligare klimat? Kanske lite men dessvärre inte speciellt mycket. Man kan med fog säga att det finns en hel del att göra i arbetsmiljöarbetet

Men jag saknar det verkliga engagemanget. En ensam svensk flicka kunde genom att sätta sig en dag i veckan utanför riksdagen starta en internationell rörelse. Bode inte det i arbetsmiljöverkets undersökning uppmärksammade engagemanget kunna starta en nationell rörelse för att förbättra arbetsmiljön? En sådan skulle minska antalet olyckor, förbättra den psykosociala arbetsmiljön och dessutom bidra till en högre produktivitet. På så sätt kan arbetsmiljön förbättras och planeten räddas. Detta är min förhoppning inför 2020!

 

Arbetsmiljöhälsningar!

Janke Wikholm

Pelle Lind