Remiss om ny regelstruktur för Arbetsmiljöverkets regler - Bra eller dåligt?

En söndag i februari kan ju vara alldeles underbar.
Eller så kan det som just denna vara ett riktigt skitväder. Blåsigt, regnigt och ingen snö att skidra på. Jag brukar på mina kurser ibland rekommendera deltagarna att i mån av mer roliga alternativ kolla arbetsmiljöverkets hemsida. Detta för att hålla sig uppdaterade. 

Så jag följde mitt eget råd idag. Hittar där en stor mängd information om AVs omarbetning av regelverket med en stor minskning av antalet AFSar. 

Jag har skrivit och pratat om detta tidigare och då kanske varit ganska negativ. Nu börjar det bli tydligare vad man är ute efter och en viss del av min skeptiska inställning har försvunnit.
Men. Vi vet ju inte hur det kommer bli. Remisser ska vara inne tills augusti och ikraftträdandet blir någon gång 2022. Men att det blir ganska stora förändringar av regelverket är nog klart. Samtidigt säger man att det inte ska bli någon större förändring av reglernas innebörd.
Bara att man placerar och förpackar dessa på ett logiskt sätt.

Så det kan nog bli bra. Vi som jobbat länge med arbetsmiljö inser ju att vi får lära oss lite nya saker. Det som fanns på den och den sidan eller i den och den paragrafen kommer nog finns på ett annat ställe. Sådana förändringar behöver ju inte vara dåliga bara för att de innebär att ”dom gamla hundarna” måste lära om. Jag tittade idag framförallt på den nya AFSen som handlar om Byggherre ansvaret. Man har ju en ambition att göra språket bättre. I dessa diskussioner har man tydligen kommit till att även fortsättningsvis kalla Byggherren för Byggherre. Där hade jag nog föredragit ett mer modernt uttryck. I AML står det ”Den som låter utföra”, inte heller så kul. Men kunde man inte bara helt enkelt använda ordet beställare?

Däremot har man tydligen valt att ersätta begreppet Uppdragstagare med Byggherrens ställföreträdare. En förändring som väl knappast någon kan invända emot!

Om regelverkets förändring kommer det diskuteras en hel del de närmaste åren. Frågan är hur detta kommer påverkat de olika aktörernas arbetsmiljö under tiden? Jag tror att det finns en uppenbar risk att denna diskussion kommer ta så mycket tid att man inte hinner med det som är det viktigaste; dvs att skapa ett stort engagemang för att aktivt jobba med arbetsmiljön. Trots allt är det ju två år tills 2022 och det vore olyckligt om utbildningar och annat i arbetsmiljöområdet passiviserades i väntan på det nya regelverket.

Hur gör vi för att undvika det? Ja vi får väl se till att engagemanget inte minskar under tiden genom att hålla inspirerande och bra kurser/seminarier/utbildningar! 

Vårt bidrag till detta är:

Ett seminarium med
Aleksander Perski
kl. 09.00-12.00
den 18e mars 2020.  

Aleksander är en välkänd och inspirerande föreläsare för alla som arbetar med den ”psykosociala arbetsmiljön” i Sverige. På seminariet pratar Aleksander om; Stress och återhämtning - hur man förebygger utmattningssyndrom ”Lär dig om hur kronisk stress kan leda till allvarliga sjukdomar som utmattningssyndrom och hur du kan känna igen tecknen när personer är på väg mot stressrelaterade hälsoproblem innan det är för sent. Ta del av de senaste resultaten från forskningen om vad som skyddar mot stress - vikten av kontroll, socialt stöd, upplevelse av mening, självkänsla samt vettiga livsvanor som främjar återhämtningen där sömnen har en framstående plats.”

Mer inf om tid & plats kommer på hemsidan!

Arbetsmiljöhälsningar!

Janke Wikholm

Pelle Lind