Nu är det sommar, nu är det sol……

Nu är det sommar, nu är det sol……

 
Foto: Pelle Lind

Foto: Pelle Lind

 

Men också ganska annorlunda tider!

År 2007 skrev jag en sommarkrönika om fyraåriga barnbarnet Melina som sjöng ”Nu är det sommar nu är det sol, nu är det koskit i hagen”. I höst börjar hon sista året i gymnasiet. Med avstånd grillade vi i vår trädgård idag, den första riktiga sommardagen detta år. Hon berättade att hon skulle ha ett möte i veckan via Zoom. Jag berättade att jag kört en Zoom-kurs för PEAB. En vecka innan för Boliden Rönnskär, fast då med Teams. Distansutbildning har denna vår blivit det nya normala. Kanske bara för ett tag? Eller, som en deltagare sa på kursen, ofta när ”cheferna inser hur mycket billigare det blir”

Är det bra pedagogik? Är det samma ”verkningsgrad” på inlärningen? Jag rättade kursprovet idag (som givetvis var webbaserat, så även rättningen!) och såg inga avgörande skillnader i resultatet. Men nog saknar jag mötet med deltagarna. Men rese- och miljömässigt finns det ju fördelar om alla sitter hemma.

Det flesta av vårens kurser har nu flyttats till hösten. Om allt blir av kommer den bli intensiv. Det är svårt att planera. Men med all sannolikhet blir det troligen höst. Det finns behov av arbetsmiljöutbildning. Det finns fortfarande moraliska, ekonomiska och juridiska skäl att fortsatt jobba för en bra arbetsmiljö.

Har pandemin på något sätt gjort att vi blivit klokare? Kanske lite. Som nation har Sverige säkert gjort en del misstag som skapat en överdödlighet bland de äldre. Många förstår nu att äldreboendet måste förbättras. Samt att vården kräver fler händer och att alla de som arbetar där måste uppgraderas både avseende status och löner.

På det mer personliga planet har förhoppningsvis en och annan börjat fundera på ”livets mening”. Först när de sociala kontakterna kraftigt begränsas förstår man hur viktiga de är. Människor har svetsats samman. Det tycks som att vi människor behöver en och annan kris för att stanna upp och satsa på kvalitet snarare än glitter.

Med dessa funderingar avslutar jag min sista krönika innan sommaren. Det blev inte så många denna vår. Som så mycket annat får jag skylla på Corona.

Ha en bra sommar. Nu är det sommar och idag var det väldigt mycket sol…


Lidingö, den första juni 2020!

Janke Wikholm



Pelle Lind