Tyst Höst?

I början på sextitalet utkom ”Tyst vår” av Rachel Carlson, det vissa menat var världens viktigaste bok. Det blev starten på den moderna miljörörelsen. Den skapade en förståelse för hur kemin kan påverka människan negativt. I Sverige fick vi ett antal år senare kemiskandalen i Teckomatorp.  Dessa och andra uppmärksammade katastrofer som Seveso och Bhopal öppnade ögonen för många att människans aktiviteter påverkar naturen. Samt att naturens reaktion påverkar människan. 

Covid-19 är ytterligare en påminnelse om detta samspel. Fram till
någon gång i mars 2020 reste vi och levde som att vi var i stort sett odödliga.
Nu sex månader senare vet vi inte hur hösten och vintern ska bli?
Skolorna har öppnats men kommer dom att förbli så? Just idag den 21/8 diskuteras om man ska släppa in publik till kultur och sport. Folk jobbar hemma och försöker så gott det går att undvika trängsel på bussar och tunnelbana. Utbildningar genomförs per distans.

Men. I vissa avseende är det ”som vanligt”. Igår dog en människa och en annan skadades svårt vid ett lantbruk i Västerbotten. Polisen är förtegen om orsak men det låter om att det är en olycka i en silo pga kolmonoxid. Det är definitivt ingen ny och okänd kemisk förening. På en annat ort trillade en person från en byggställning och skadades. Tendensen är att antalet olyckor ökar.

Jag kan lära människor vad som ska göras för att skapa en fungerande arbetsplats. När det t ex måste finnas en arbetsmiljöplan och vad man får betala i sanktionsavgift om en sådan inte finns. Allt detta går att läsa sig till och även att undervisa via Teams eller Zoom. Men räcker det? Kan man skapa ett engagemang via nätet? För såklart hjälper det inte med skrivna planer och policys om dessa inte följs i praktiken! 

Jag lärde mig tidigt att påverkan sker med ”the stick or the carrot”.
Jag föredrar moroten men för att den ska fungera krävs i arbetsmiljöarbetet engagerade chefer, skyddsombud och skyddsingenjörer. 

Engagemang smittar och det gör också Covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar  social distansering. Det är bra mot Corona men det finns risk att även ”engagemangssmittan” förloras när folk jobbar hemma och undervisas via datorer. 

Arbetsmiljöhälsningar!
Janke Wikholm

Pelle Lind