Nya krav på arbetsmiljön!

Samma dag som Stefan Löfven berättar att han ska avgå skriver jag höstens första arbetsmiljökrönika. Spekulationerna om efterträdare är i full gång. Jag hoppas att det blir en person som är intresserad av att utveckla arbetsmiljön. Jag googlar på arbetsplatsolyckor och ser att byggbranschen, min huvudbransch senaste året uppvisar en förfärlig statistik. Olyckorna ökar och dödsolyckorna är fler jämfört med våra nordiska grannar. Det pratas en del om detta men jag undrar om man ens kan säga att utvecklingen går åt rätt håll? 

Jag har tillbringat sommaren i Norrbotten och där gläds man åt alla industriprojekt som ska ge nya jobb och vända utflyttningstrenden. Men samtidigt oroar man sig för bristen på arbetskraft. Det kommer att behövas många, kanske hundratusen, människor som arbetar med bygg- och industri. 

 Jag skulle i höst varit lärare på en YH- utbildning till Byggproduktionsledare. Men paradoxalt nog ställdes den in på grund av för få sökanden. Kan det möjligen vara så att byggbranschen och industrin nu får lida för sin dåliga arbetsmiljö? Lönen är bevisligen bättre än i t ex servicebranschen eller vården. Men de flesta undersökningar som görs bland unga människor visar att lönen visserligen är viktig men definitivt inte allt. 

 Vill vi ha unga människor till byggföretag och stål/gruvor måste nog arbetsgivare och fack kritiskt granska sin egen verksamhet. Var vill unga människor jobba idag? Spelutveckling tycks vara väldigt populärt. Utbildningar inom denna bransch ställs sällan in på grund av lågt intresse.  Man kanske inte kan bygg hus/vägar, koka stål eller bryta malm på exakt samma sätt som när man utvecklar nya spel. Man jag är helt övertygad om att det finns en hel del att lära av den branschen! Unga kloka människor ställer krav på sitt arbete. Det gör dom rätt i!

 Önskar alla en bra arbetshöst. Gärna med lite färre Teams-möten till förmån för möten IRL!

Arbetsmiljöhälsningar!

Janke Wikholm

 

 

 

 

Pelle Lind